Slottslaxen 2012

Den årliga tävlingen, Slottslaxen, gick av stapeln i söndags den 29:e April och som vanligt fick jag själv inte ett jäkla dugg. Varje år glömmer jag hur fruktansvärt frustrerande det är att stå och nöta bland massa andra sportfiskare efter lax och havsöring inne i strömmen.

Solen sken i varje fall fast vinden var rätt kall vilket inte gjorde min förkylning någon tjänst, därför mitt inlägg kommer först nu istället för igår kväll. Testade det mesta jag hade med mig både vanligt och sedan med rigg där jag fäste 20g extra tyngd 1m framför betena för att få ner dem på lite djup, det var bra fart på vattnet. Mest frustrerande var alla bottenmetare som lät sina riggar gå med strömmen och blockera mitt fiske emellanåt, tror jag lyckades trassla få med mig någon annans lina som glidit förbi ett hundratal gånger. Smidiga fiskare håller koll på sin lina och ser till att om den drar iväg att följa med och ser till att undvika trassel.

Jag testade dock aldrig min Deadly Combo från D.O.A. som jag köpte på Sportfiskemässan. Den hade nämligen bly i riggen och det var blyförbud, jag fick ett litet ok från fisketillsynsmännen eftersom blyet inte kunde bytas ut men det kändes ändå fel. Jag tänkte att om jag fick fisk och det var vinstpengar inblandade så kunde det bli lite väl mycket irritation. Om någon är en hejare på att byta ut bly mot miljövänliga vikter när det sitter i en rigg så får ni gärna hojta till i en kommentar.

Men för den som undrar var det tydligen bläckfisk som gällde och wriggler eller wiggler är lite osäker där. Själv testade jag skeddrag och spinnare i massor av former men inte ens black bee gav mig något hugg och jag brukar alltid få åtminstone lite abborre på den. Man kan lungt säga att jag är frustrerad, fast å andra sidan så kan det vara min bitterhet över förkylningen också.

Själv var jag dålig på att ta bilder (hade glömt att ladda kameran efter min weekend i Amsterdam), men min kamrat Alex har slängt upp ett bra Bildreportage på sin blogg Sportfiskedagboken. Där framgår också vikt och längd på vinnarfiskarna, eller ja de enda fiskarna då det bara blev tre totalt.

För alla som inte var med i år så rekommenderar jag Slottslaxen, den kostar en hundring (som går till att sätta ut ny fisk) och strömmen är en trevlig plats att fiska på. Det var även uppställt en knatteavdelning för de yngre sportfiskarna och gubbarna som håller i tävlingen gör ett riktigt bra jobb med hålla ordning och hjälpa folk. Och vi måste alla värna vårt fiskevatten i innerstan, det är en sån unik känsla att kunna fiska på det sätt vi Stockholmare är välsignade med. Sedan är vinsterna 5 000, 3 000 och 1 000 sek så känner man att man kan det där med havsöring och laxfiske, upp till bevis!

Det här inlägget postades i Fisketävling, Fisketur och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.