Rosa fiskespö varför är det så svårt att hitta?

Jag har noterat något. Den stereotypa sportfiskaren är en man, han är dessutom naturnära och därmed också lite manligare än vanliga män. Är det denna stereotypa bild av sportfiskaren som gjort att färgen på fiskespön är svart eller marinblå, med väldigt få undantag? Är det så att tjejer inte är välkomna att fiska? Eller är de välkomna men bara bortglömda?

Att jag noterat detta är för att Alexanders flickvän Elina börjat fiska med oss och hon ville ha ett rosa fiskespö. Att hitta ett rosa fiskespö blev dock något av Alexanders och Elinas huvudvärk men de hittade ett till slut: http://sportfiskedagboken.se/2011/06/01/antligen-ett-rosa-spo/. Men vad är grejen egentligen? Varför finns inte fiskespön i flera färger? Är det den stereotypa bilden eller är det helt enkelt så att man gjort beräkningar och har belägg för att det inte är ekonomiskt med andra färger?

Det går självklart att lacka om sitt fiskespö i precis den färg man vill men vore det inte lite coolt om fiskespöna kom i regnbågens alla färger? Tänk bara när man går in i fiskebutik så är nästan det första man lägger märke till dragen som ofta är i alla möjliga färger och jag tror det är minst lika mycket för att tilltala oss som fiskar som det vi tänkt fiska efter. Varför kan inte spöställen få samma effekt, spön i alla möjliga färger där butikerna kan verkligen använda sin fantasi vilka färger man ställer fram och blandar?

Och minns jag tillbaka till när jag var mindre och tjatade mig till att få åka ut och fiska så vill jag minnas att min lillasyster fick ett eget rosa fiskespö. Det var dock inkapslad haspelrulle som hade en tendens att trassla och det var ingen känsla alls i spöet. Tror det inhandlades på en bensinmack då det var enda stället som hade ett spö som tilltalade henne. Hade butikerna däremot erbjudit spön i olika färger så hade hon kunnat få samma utrustning som mig fast i ”rätt” färg och vi hade aldrig behövt leta efter utrustningen och hon hade kanske uppskattat fisket mer. Jag kan även tänka mig att i stort sett alla vi som har systrar till syskon har liknande historier.

Varför ämnet upprör mig är för att jag älskar att fiska och jag tycker det om något ska vara en inkluderande hobby där ingen ska känna sig utanför samtidigt som de får vara den de är. Älskar man rosa ska man självklart ha möjlighet att få tag på ett rosa fiskespö utan att behöva leta speciellt mycket efter det. Fiske ska vara bekvämt, det ska vara enkelt, det ska vara roligt och all fångst man får är bonus.

Sitter och funderar starkt på att maila spötillverkarna och fråga, få lite vettiga svar på mina frågor. Men tills jag finner tid att leta upp rätt mailadresser och formulera bra mail så lämnar jag denna bloggpost här ute på Internet i hopp om att just du ska läsa den och kanske lämna svaret i en kommentar. Du får även gärna kommentera om du vet någon som är bra på att lackera om spön. Jag funderar på ett personligt motiv på mitt spö, sist jag räknade efter så verkar jag köpa nytt spö var tionde år eller så och då kan det vara trevligt med ett helt unikt och eget spö. Lär ju bli enklare att få tillbaka om någon stjäl det, speciellt med när sökmotorerna börjat bli bra på bildsökningar där man använder en bild att söka med.

Det här inlägget postades i Fiskeutrustning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.