Gäddsafari i Stockholms Ström/Djurgårdsbrunnsviken

Efter att äntligen kommit ur sängen i lördags, något sent på grund av ett sent Afterwork dagen innan och med hjälp av ett väckningssamtal från Alex, så packade jag om min fiskeväska och taggade till för att bege mig in mot Djurgården. Packade ner mina drop-shot riggar och jiggar med avsikten att använda dem men det skulle visa sig vara ett helt annat drag som gällde denna dag.

Min framfart begränsades något av en manifestation på centralen som gjort att SL ställt in bussarna. Bara att knata ner till den nya spårvägen som vi fått i Stockholm. Alex med flickvän Elina var redan framme och hade börjat fiska när jag anländer vid stranden direkt vid Blå Porten på Djurgården (det är den stora blå porten som står direkt till vänster när man kommer över Djurgårdsbron för de som inte hittar på Djurgården). Även Alex far dyker upp en stund med kameran i högsta hugg och glatt humör och gör oss sällskap men fisket går trögt så vi förflyttar oss en bit utåt på Djurgården och vi brukar följa promenadstråket längs vattnet och fiska där vi kommer till, en väldigt trevlig sysselsättning en solig lördag som denna. Mer fart på fisket får vi där Djurgårdsbrunnsviken öppnar upp sig och båttrafiken inte går så tätt inpå land.

Träffar även på en av cheferna från jobbet som är ute med sina söner som tydligen hade blivit lovade varsin mjukglass. Det var en helt perfekt dag för sådan, själv fick jag nöja mig med min kalla läsk men det gick bra det med.

Vi får en hel del abborre varav två stycken är finare matabborrar och några gäddor samt ser ett och annat hugg som visar sig som hastigast vid ytan innan de skakar dragen men som skulle kunna vara lite större fisk. Dragen som gäller dock är gula spinnare och min gula vibrax går riktigt bra. Däremot så kör Alex på drop-shot jiggar och trots fin gång och ”rätt” färg så går han bet. Efter ett tag blir vi hungriga så vi bryter upp och tar oss iväg och äter en bit mat för att sedan ta oss förbi platsen vi precis lämnat och ta oss hela vägen ut till Framnäs på Djurgården i närheten av Jenny Lind statyn som står där.

Väl vid Framnäs så blir det dock bara en abborre och vi beslutar att börja ta oss tillbaka mot Djurgårdsbron långsamt och fiska längs vägen. Och det är nu det smäller till, hugget som gör min dag. Efter att ha övertygat Alex och Elina om att stanna till direkt efter vi passerat en privat brygga som slängts upp. Det är stenigt och svårfiskat där, varför Alex och Elina ville gå vidare. Efter bara några kast så smäller det. Känner ett tungt hugg följt av ett antal rusningar och mina tankar går direkt mot -”är det här min första havsöring?” men det visar sig istället vara en riktigt fin gädda. Eftersom jag inte hade förväntat mig att vi skulle stannat till speciellt länge har jag fortfarande ryggsäcken på mig så att drilla fisken blir omständligare än vad det hade behövt vara. Alex gör sig snabbt redo att ta gäddan när jag väl får in den med ett läppgrepp som underlättar att ta upp fisken utan att skada sig själv eller fisken. Under tiden jag drillar fisken hör jag röster bakom mig som viskar ”titta han har något”, ”oj den är stor”, ”det där är en gädda” osv. Men det är inte förrän vi faktiskt landar fisken och Alex räcker över fisken för avkrokning och fotografering som jag hör spontanapplåderna bakom och vänder mig om och inser att jag faktiskt har en rätt stor publik bakom mig. Fisken mäts till en meter men vägs tyvärr inte då vi saknar en vettig våg, det är inte förrän senare som jag inser att mitt läppgrepp faktiskt har inbyggd våg (den lär dock inte vara krönt/godkänd). Vi uppskattar vikten dock till 6kg och bildbevis kommer nedan så kan ni göra egna bedömningar. Eftersom min gula vibrax gått så bra så var det den jag använde, skulle visa sig vara sista fisken jag tog på den också tyvärr.
Jimmy Wirsborg hållandes en enmetersgädda han precis tagit

Efter denna fisk så förlorade jag min vibrax då jag fick ytterliggare ett hugg utan att ha kapat bort den skadade linan från fighten innan. Ruskigt slarvigt och eftersom det var den enda gula vibraxen jag hade valde jag att gå över till en svart vibrax i samma storlek. Något som fungerade rätt bra i den tilltagande skymningen. Allt som allt fick vi 10-15 gäddor och de flesta just nu i skymningen. All fisk förutom några matfiskar släpptes tillbaka, stora gäddan fick självklart gå tillbaka. Den får fortsätta att jaga på sina jaktmarker och vem vet, våra vägar kanske möts längre fram den några kilo tyngre och jag några år äldre.

Jag avslutade fisket med att åka förbi mormor och lämna över en matgädda till henne, den enda jag tog upp. Vet inte varför men när jag fiskat hela dagen så är det sista jag vill ha med mig hem en massa fisk att ta hand om.

För de som tänker sig en fisketur nu så några saker att tänka på:

  1. Uppsikt bakåt! Man fiskar ofta där det går folk förbi ibland med barn och hundar som inte är så lätta att förutse vad de tar sig till. Att kroka en förbipasserande är inte populärt och kan förstöra hela fisketuren.
  2. Tänk på att du är en ambassadör för alla sportfiskare och även för Stockholm. Visa det mot turister och andra nyfikna. Utbytet människor emellan som sker spontant och oplanerat kan vara väldigt givande, åt båda hållen!
  3. Om du tar upp fisk och rensar på plats se till att hålla snyggt efter dig, lämna inte området som ett slakthusområde. Kan erkänna att vi kanske stökade ner lite väl mycket trots att vi försökte hålla det snyggt, det är svårt att det inte blir en hel del blod som rinner ut i gräset om man inte tagit med sig ordentligt med tidningspapper eller liknande. Tips på hur man rensar på ett sätt som lämnar platsen i snyggast skick uppskattas!

Avslutningsvis då: Skitfiske på er!

Det här inlägget postades i Fisketur. Bokmärk permalänken.