Jimmy Wirsborg rapporterar från Sportfiskemässan på Elmia

Hej kära läsare mitt namn är Jimmy Wirsborg och öppnar denna blogg med min kamrat Alex Hegedüs.

Första inlägget kommer hela vägen från Jönköping och Elmia mässan där vi varit på årets sportfiskemässa. Medan Alex har fokuserat på flugfisket så har jag istället engagerat mig i mer traditionellt och fungerande haspel-/spinnfiske.

Vi besökte båda vildmarks och flugfiskemässan för några veckor sedan på Stockholmsmässan. Vi var inte direkt imponerade då det mer eller mindre var att få betala för att komma in på en marknad där återförsäljare försökte sälja på oss saker till höger och vänster. Den dragbassäng som fanns var bra men samtidigt så i jämförelse så var demonstrationer alldeles för få och i stort sett inget nytt kom fram. Dessutom försökte någon tomte kränga fiskefilmer på VHS?! va fan liksom?

Något som dock presenterades för mig för första gången på vildmarks och flugfiskemässan och som jag fick fördjupad kunskap om nu på sportfiskemässan är drop shot. Detta kommer garanterat att vara det som sysselsätter mig i år. Möjligheterna till variation är gigantisk och jag kommer garanterat att få tillfälle att återkomma till det många gånger under året.

Kan passa på och säga redan nu att det är Alex som står för fotograferandet då han är den ende av oss med kamera då min blev kvar i en taxi i Las Vegas förra hösten, fråga inte. Han kommer att publicera ett inlägg med bilder senare då han rensat ut de som blev bra. Sen att han är den enda av oss som har vana med systemkameror gör att han kanske är något bättre än mig på foto också…

Men åter till mässan här i Jönköping. De presentationer som var ruskigt bra i dragbassängen där vi hängde mest för att få se nyheter och annat kul var från Abu Garcia/Berkely och Vision. En presentation som kändes väldigt tafatt var den från Savage Gear där det kändes som de verkligen inte hade något direkt innovativt att komma med och inte ens några vettiga fisketips, grymt besviken på dem.

Abu Garcia/Berkley fokuserade på vertikaljiggar och drop shot där Luc Coppens visade upp drop shot utifrån ett mer avancerat fiske medan Sylvan Legendre fokuserade på latmansfiske d.v.s. rakt invevat. Luc Coppens visade upp väldigt traditionellt drop shot och droppade rådet att använda 25 cm som average på avståndet mellan jiggen och blyet, för att ligga på optimalt fiskedjup för de flesta fall. Han poängterade också att man skulle använda jiggar som var ihåliga så att de blir svävande. Sylvan Legendre å andra sidan fokuserade mycket på olika shadjiggar och som sagt rak invevning. En jigg han visade och som jag tror att han sa hette ripple shad verkade väldigt lovande och enligt honom bra på gös och abborre. Med dessa två herrar var även en svensk man som jag inte hittar namnet på, vilket är väldigt synd då han presenterade två geniala sätt att drop shotta. Det första gick ut på att hänga upp blyet i ett gummiband som säkras med lina så inte gummibandet sträcks och går av. Detta gör att man kan lägga blyet på den plats man tror fisken står och sedan använda gummibandet till att rycka och skapa vibrationer i sin minnow. Man kan alltså fiska på exakt den plats man vill tills man får hugg eller ger upp och byter plats. Det andra tacklet han visade var en upphängning där han använde två drop shot jiggar och där upphängningen lät den övre glida. Detta gör att vid nedsläpp glider de isär och vid ryck så går de framåt och ihop. Tydligen gav det väldigt många dubbeltagna abborrar, speciellt då den jigg som är fri när den första abborren huggit får en enorm rörelse när abborren sprattlar och stretar emot.

Savage Gear som däremot var en enorm besvikelse visade upp något de kallade soft foreplay som verkade vara något avancerat jiggsystem men där jiggen inte direkt verkade ge ifrån sig något nytt. Presentatören var dock lyrisk över det hela, så jag kanske missade hela grejjen. Det var sen en balsaträ wobbler som inte heller imponerade. Deras larv-wobbler kan jag ge dem att den var rätt unik men gången kändes för mjuk för att verkligen ge något. Till sist var det en gäddspinnare som skulle vara extrem i sin spinn, men även här kändes det som de överdrivet sin egen förträfflighet. Nej bättre kan ni Savage!

Vi tog självklart även ett varv på mässan men som alltid blir man irriterad över antalet försäljare på fiskemässorna. Varför ska jag behöva betala inträde om det ändå är företag där som ska tjäna pengar? Helt värdelöst, ge leverantörerna mer utrymme och sen att de kan rekommendera återförsäljare i min närhet eller låta mig förboka nyheter och låta mig köpa dem senare hos min lokala återförsäljare. En utställare som dock fick till och med mig intresserad av flugor och flugfiske var J:sonSweden som presenterade ett system för flugbindning av väldigt naturtrogna flugor. Riktigt vackra flugor.

Avslutningsvis, var mässan värd att gå på? Jo jag skulle nog säga att mässan var värd ett besök även om det finns mycket att önska. Jag såg också att det satsade mycket på kidsen och det fanns saker riktade specifikt till dem, vilket är helt underbart. Vi måste fånga ungdomarna och lära dem respekten för vår natur, den försvinner allt snabbare tyvärr. Nästa år blir det Kista så då slipper jag resvägen och nu äntligen på väg mot Stockholm med ett försenat Veoliatåg så känns det jäkligt skönt. Lång men givande dag, på återseende kära läsare.

Det här inlägget postades i Mässrapportering och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.